Kategorier
Okategoriserade

Honnörsstipendium till Margareta Attius Sohlman

Vår förra ordförande, Margareta Attius Sohlman, har av Gävle Kommun tilldelatsHonnörsstipendium för förtjänstfulla insatser på kulturområdet.”

Författaren och forskaren Margareta Attius Sohlman har i 25 år varit ordförande för Humanistiska Samfundet i Gävle, och under ett antal år även ordförande för den rikstäckande organisationen Humanistiska förbundet. Attius Sohlman främjar förutsättningarna för bildning och ett demokratiskt samhälle genom att i olika sammanhang föra fram humanistiska idéer, bland annat som arrangör av föreläsningar i Gävle. Attius Sohlman är författare till flera vetenskapliga verk om slavisk historia. Hon har gjort ett stort antal resor i Östra Europa och Sibirien och är en mångsidig forskare som bland annat jämfört ordet i västeuropeisk kontext med bilden (ikonen) i östeuropeisk kontext. 2019 utkom hennes senaste bok ”Det sovande landet: Sibirien i rysk historia, kultur och geografi”, som handlar om möten och brytpunkter i östra Europa och språklig, etnisk och kulturell mångfald bortom Ural.

1997 belönades Attius Sohlman med Kungliga Skytteanska Samfundets kulturpris för ”framstående kulturell gärning” och 2008 med Gefle Dagblads kulturpris för boken ”Ikonernas värld – Idéhistoria och dogmatik”. Attius Sohlman har bott i Gävle sedan 1995 och är en av Sveriges mest framstående slavister.

Motivering: För att hon med sitt starka engagemang och sina omfattande kunskaper verkar för humanistisk bildning och ett öppet samhälle