Kategorier
Okategoriserade

Nytt ordförandebrev

Kära humanistvänner,

Nu håller vi tummarna, så att viruset viker ner sig. Om en dryg månad hoppas jag att vi kan hålla såväl ordförandekonferens som årsmöte, precis som planerat, i Alingsås. Jag tror att inbjudningar har nått alla lokalförbund.

Det är tre år sedan vi hade en givande ordförandekonferens i samband med årsmötet i Uddevalla, och nu ska det bli väldigt intressant att diskutera vad som har hänt sedan dess, hur verksamheten under pandemin har försvårats, men kanske också gett en del nya idéer. Jag hoppas på ett givande utbyte för alla medverkande.

För en vecka sedan höll vi ett styrelsemöte. Vi hade hoppats kunna träffas ”på riktigt”, men tyvärr fick vi ta vår tillflykt till zoom igen, eftersom covid19 hade smugit sig in bland oss styrelseledamöter. Planering inför dagarna i Alingsås stod givetvis högt på dagordningen.

Priskommittén håller på med sitt arbete för att få fram årets pristagare, liksom valberedningen, och arbetet med årsboken verkar hålla tidsplanen. Arbetet rullar på, med andra ord. Vi hoppas förstås också kunna delta i såväl Bok & Biblioteksmässan och De Svenska Historiedagarna i höst.

Pandemin har rent allmänt inneburit en svår situation på många olika sätt, och en tragedi för många som förlorat familjemedlemmar och vänner. Möjligen kommer en del att ha förändrats även på längre sikt när vi kommer ur pandemin.  Min tro, om man ska försöka se något positivt med denna tid, är att det vi brinner för – humanism i vid mening och humanistisk folkbildning – alltmer kommer att uppfattas som omistliga värden. Den breda humanistiska verksamhet som alla lokalförbundet presterar, och faktiskt i ett helhetsperspektiv inte upphört att prestera ens under pandemin, behövs alltjämt och kanske mer än någonsin! Ett tecken på detta kan vara att några av lokalförbunden faktiskt har ökat medlemsantalet under 2021.

Som ni säkert minns så beslutade vi vid 2021 års årsmöte att avsätta en summa i budgeten för att kunna ge ett ekonomiskt stöd till det lokalförbund som vill göra en särskild satsning av något slag. Än så länge har vi, av förklarliga skäl, inte fått någon sådan ansökan, men nu, när vi förhoppningsvis snart är igång för fullt med verksamheten som den var före pandemin, kanske det finns intressanta idéer att plocka upp och förverkliga? Glöm då inte möjligheten att få ett bidrag till kostnaderna.

Väl mött i Alingsås!

Katarina