Kategorier
Okategoriserade

Nytt Ordförandebrev – december

Kära humanistvänner!

Jag ber att få tränga mig på i decembermörkret – om man nu kan tala om mörker när solen skiner och snön gnistrar. Hos oss i Uppsala visade termometern på minus sexton i morse. Vågar vi hoppas på en vit jul?

Om ni tittar på förbundets hemsida så ser ni glädjande nog att vår senaste årsbok Vattenvarelser av Jacob Christensson har blivit nominerad till årets fackbok. Priset delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål, enligt devisen ”vetenskap, bildning, tradition”. Konkurrensen är förvisso hård, eftersom många högintressanta böcker inom humaniora har getts ut nyligen, så vi får se hur det går, men att bli nominerad till ett så fint pris är verkligen hedrande.

Senaste styrelsemötet i riksförbundet, i fredags, ägde rum hemma hos mig i Uppsala, och det var första gången på mycket länge som vi träffades fysiskt och inte bara sett varandra i små bildrutor – ni vet hur det brukar se ut på Zoom. Vi blev verkligen påminda om hur mycket mer värdefullt det är med fysiska möten, och detta gäller ju i högsta grad våra verksamheter. Att många lokalförbund med fingerfärdighet, kreativa idéer och digitala lösningar kunnat bedriva verksamhet under pandemin är imponerande. Vi har sett flera exempel på hur lyckat det har blivit. Årsmöten, panelsamtal och föredrag via Zoom, små och stora skrifter och texter på hemsidor har varit goda substitut för möten i levande livet. Men dock substitut. Nu kan vi konstatera att verksamheterna i lokalförbunden är i full gång igen, och vissa förbund har till och med ökat medlemsantalet, vilket kan tolkas som att det finns ett sug efter just detta att lyssna på och samtala om något lärorikt/tankeväckande tillsammans med andra. Precis det som lokalförbunden i Svenska Humanistiska Förbundet står för.

Vid en genomgång av lokalförbundens hemsidor kan man utläsa det breda utbud som har presenterats under hösten. MEN: på vissa lokalförbunds hemsidor finns ingen information alls, eller inaktuell information från förra året, eller information om att verksamheten är vilande. Det är väldigt synd, eftersom vi vet att informationen inte stämmer, utan att verksamhet har förekommit under hösten. Därför vill jag uppmana er att se över vad som står på hemsidan, och se till att uppdatera den så att aktuell information alltid finns att ta del av. Vi är inte alla flinka vad gäller det digitala, men här finns hjälp att få. Skicka ett mejl med information om lokalförbundets verksamhet till Samuel Herthelius (shfwebbred@gmail.com ), så hjälper han till! Glöm inte att det kan finnas fler än jag som surfar runt på lokalförbundens hemsidor för att få information – kanske rentav en potentiell ny medlem!

Under styrelsemötet talade vi förstås en del om den ordförandekonferens, liksom årsmötet och årssammankomsten som äger rum i Alingsås 4-5 mars. I Alingsås har man hunnit långt med planeringen, och jag ser verkligen fram emot att få träffa er alla!

Olle Josephson, som är sammankallande i juryn för pris till yngre humanist, påminner om att han väldigt gärna vill ha in nomineringar. Om ni undrar vad som menas med ”yngre” så är det lite svävande, men vi brukar säga att 40 kan vara en ungefärlig gräns. Om någon råkar vara lite äldre än 40 men bedöms som en tänkbar kandidat, så går det bra! Flera av våra tidigare pristagare har för övrigt haft stor framgång, kanske inte precis på grund av vårt pris, men det visar att juryn har ”prickat rätt”. Ett pris av det här slaget kan vara en viktig uppmuntran.

Jag ber också att ni inte glömmer att det finns möjlighet att söka ett litet extra bidrag från den pott som vi avsatte vid årsmötet för extra satsningar i lokalförbunden.

Nu önskar jag slutligen att ni alla får en skön tid fram till jul, en jul med intressanta klappar och fina upplevelser, och ett hoppfullt nytt år!

Katarina