Kategorier
Okategoriserade

Vår årsbok ”Vattenvarelser” tilldelas Stora fackbokspriset

Stora fackbokspriset 2021 tilldelas Jakob Christensson för boken Vattenvarelser. En kulturhistoria (Bladh by Bladh).

Motiveringen lyder: ”Författaren tar med sina läsare på en oupphörligen givande resa genom tid och rum. I tolv essäer om varelser i vatten – från val och haj till kräfta och krokodil – samspelar lärdom och stilkonst med ett rikt bildmaterial. Resultatet är en fascinerande kulturhistoria om människans föreställningar och umgänge med de olika arterna. I sina enskildheter ger boken pur kunskapsglädje, i sin helhet en värdefull tankeställare.”

Stora fackbokspriset delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis “Vetenskap, bildning, tradition”. Prissumman är 125 000 kronor. 

Tanken är att stödja det slag av författarskap som utmärks av framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning, tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. Syftet är att på svensk botten uppmuntra en berättande humanistisk bildningstradition präglad av stilistisk briljans.