Kategorier
Okategoriserade

Nytt ordförandebrev

Bästa humanistvänner,

För ungefär en vecka sedan hade vi i riksförbundets styrelse ett styrelsemöte, det första sedan årsmötet, om vi räknar bort vårt konstituerande möte samma dag. Det blev, så som i princip alltid numera, ett möte via Zoom, som jag tror att många av oss numera är väl bekanta med. Även Facetime och Skype används väl mer frekvent i dessa Coronatider. Sittande på olika håll i landet samlades vi för diskussion och beslut. Samtidigt som så många förutsättningar har ändrats, så är det ju ändå oerhört viktigt att planera för en framtid, förhoppningsvis inte alltför avlägsen, då vi återigen kan samlas för att lyssna, lära och umgås.

Vi gick igenom vad vi känner till om hur ni i lokalförbunden löst frågan med bland annat årsmötet – skjutit upp till hösten, med revisorernas välsignelse, är en vanlig lösning. Något lokalförbund hade löst det hela genom att på mail och post skicka ut beslutsfrågorna och invänta svar. Kanske kan i några fall Skype eller Zoom vara till hjälp? Jag hoppas att varje lokalförbund hittar sin lösning. Digitala lösningar kan också vara ett sätt att även i övrigt hålla kontakt med medlemmarna.

 Hur man än kan förbanna detta virus, så måste vi ändå konstatera att kreativiteten i samhället har gett intressanta lösningar inom kulturlivet. Onlinesända föreläsningar, teaterföreställningar, museivisningar och konserter, underhållning i det fria utanför äldreboenden är bara exempel på vad som bjuds som kompensation för de fysiska mötena. Det är imponerande och något att glädjas åt, även när tillvaron kan kännas lite fattigare än annars.

Vid styrelsemötet diskuterade vi också våra kommande årsböcker. ”Museiboken”, vars titel är STORT SMÅTT FINT OCH FULT Museisamlingar en nödvändig källa till kunskap föreligger i skrivande stund i ett första korrektur, och kommer att bli årets årsbok. Planering för kommande årsbok 2021 pågår, och under detta år kommer också en småskrift med ett urval av folkrättsexperten Ove Brings understreckare i Svenska Dagbladet. Dessvärre blir det ju inte möjligt att presentera vare sig den ena eller den andra skriften på Bok&Biblioteksmässan, eftersom den omöjligt kan äga rum i sin vanliga form i år. Planen var annars att Svenska Humanistiska förbundet, utöver den monter vi brukar ha på mässan, skulle ha haft ett seminarium tillsammans med branschorganisationen Sveriges Museer, med vår årsbok om museiforskning som utgångspunkt. Ej heller kommer De Svenska Historiedagarna att äga rum som planerat, varför ytterligare ett tillfälle att marknadsföra och sälja våra böcker, både de nypublicerade och äldre, bortfaller. Givetvis får detta konsekvenser för förbundets ekonomi.

Vår skattmästare berättade om att arbetet med den nya hemsidan är långt framskridet, vilket är glädjande för oss alla. Det blir ett lyft med en snygg hemsida med tydlig information.

Tiden kommer att gå fort. Snart är det dags för 2021 års årsmöte. Det är så långt fram i tiden att jag hoppas vi kan räkna med att det kommer att genomföras på vanligt sätt, även om den här våren visat oss att osvuret är bäst. I styrelsen är vi i alla fall igång med planeringen. Årsmötet kommer även nästa år att äga rum i Stockholm, men i vilken lokal är ännu oklart.

Vänner! Sköt om er och gör vad ni kan för att undvika det otäcka viruset! Det är viktigast.  Vi som bor i ett land där vi åtnjuter vad som numera kan räknas som en förmån, möjlighet att vara ute i det fria, får passa på att njuta av sommarens ankomst under promenader i naturen, läsa och ta del av det kulturutbud som finns i rikt mått online och på Svt.

En trevlig sommar önskar jag er alla!

Katarina