Kategorier
Okategoriserade

Brev i Coronatider från vår ordförande

Kära ni

Det känns som en evighet sedan, men det är faktiskt inte ens två veckor sedan många av oss träffades vid vårt årsmöte och vår högtidssammankomst en strålande vårdag i Stockholm. Då var vissa av oss lite försiktiga med alltför närgångna hälsningar, men idag skulle vi troligtvis ställt in det hela, även med kort varsel.

Min kalender fylls nu med stora kryss, säkert era kalendrar också. Det är föreningssammankomster, årsmöten, teaterbesök som ställs in, ett efter ett, men också hämtning och passande av barnbarn.  Den här krisen ställer verkligen till det för många, även om vi bortser från det besvärliga och riskfyllda i att insjukna. På kulturens område är många bekymrade, för att inte säga förtvivlade, över inkomstbortfall på grund av inställda konserter, författarsamtal, teaterföreställningar, och alla avbokningar. En ung bekant till mig, frilansskådespelare, berättade hur det till exempel ser ut för fria grupper: man står där med kostnader för lokalhyra, el med mera medan avbokningarna rasar in och många kräver biljettpengarna tillbaka. Hon vädjade: snälla, tänk efter om ni inte kan avstå den lilla pengen, eller acceptera åtminstone ett presentkort istället för pengarna tillbaka!

Låt oss komma ihåg att värna våra kulturarbetares överlevnad när det här är över – för det går ju över.

En fråga som dykt upp är hur man gör när årsmöten måste ställas in. Förmodligen är det aktuellt för flera av er. Jag känner till åtminstone ett par lokalförbund som beslutat att ställa in och skjuta upp årsmötet. Viktiga beslut fattas ju vid ett årsmöte, så det kan vara besvärligt. Rådet är att först diskutera med revisorerna och få deras godkännande av en senareläggning. Därefter bör man kontakta banken för att informera om läget.

Situationen är ju så exceptionell att alla måste ha förståelse för att ett årsmöte i många fall inte kan genomföras när det egentligen var tänkt. Jag hoppas att alla kan hitta sin lösning!

Antagligen är det många föreläsningar som också behöver ställas in. Det är ju nu viktigt, för allas skull, att följa de rekommendationer vi får. Vi får trösta oss med att kulturlivet i höst förhoppningsvis blir ovanligt sprudlande, och att ni i lokalförbunden kan ”komma igen” med ett desto rikare program då!

Nu hoppas jag att alla mår bra, och att ni tar väl hand om er!

Varma hälsningar

Katarina